Kedves vásárlóink! Webshopunk online katalógusként működik, mivel outlet termékeket forgalmazunk, ezért egyes készülékek esztétikai hibásak lehetnek.

4K SMART LED TVMi is az a 4K?
A legelterjedtebb értelmezés szerint a kifejezés a 3840 x 2160-as felbontásra utal (amelyet sokan 2160p-nek rövidítenek), azonban ez valójában az Ultra HD-hoz áll közelebb. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért hívjuk 4K-nak, ha egyik szám sem 4000 benne? Nos, a mozik valamivel szélesebb digitális felbontása 4096 x 2160, a kifejezés pedig innen ered. A fogyasztói eszközök által használt felbontás kisebb, annak érdekében, hogy megfeleljen a nagy felbontású televízióknál használatos, 16:9-es szélesvásznú megjelenítésnek.
Ez a felbontás-páros ugyebár többszöröse a „Full HD”-nak, avagy 1080p-nek: ez azt eredményezi, hogy egy pixel egy 1080p-s televízión négy pixelnek felel meg egy 4K tv-n.
A „4K” ezen felül egy marketing kifejezés lett, amely sok mindent jelenthet annak függvényében, hogy melyik cég használja. Néha csupán a 4K-nál kisebb, de a HD-nál nagyobb felbontásra utal. Néha a HDR-t, vagy a szélesebb dinamikatartományt értik alatta. Azonban, ha az otthoni felhasználásra szánt technológiákról beszélünk, akkor a 4K általában a 3840 x 2160-as felbontásra utal.
 
A PS4 Pro és az Xbox One X is alkalmas 3840 x 2160-as felbontáson futtatni a játékokat, továbbá mindig ilyen felbontásban jelenítik meg azokat egy 4K televízión (még akkor is, ha a játék alacsonyabb felbontáson fut). A sima PS4 és az Xbox One S erre nem képes, bár a One S képes videót lejátszani 4K-ban Ultra HD Blu-Ray lemezekről és streaming szolgáltatásokból.
 
Mi a HDR?
A HDR, más néven High Dynamic Range, a „nagy dinamikatartományú (kép)” kifejezés rövidítése. Egy kép dinamikatartománya határozza meg, hogy mennyire lehetnek világosak a világos részek, illetve sötétek a sötét részek, anélkül, hogy információ veszne el.
A HDR nélkül a világos égbolt egy fehér maszat lesz, a sötét árnyék pedig tintaszerű fekete mélység, részletgazdagság nélkül. A HDR-rel látni a részleteket egy jelenet legvilágosabb és legsötétebb pontjaiban is, a színek pedig már nem tűnnek elmosottnak vagy tompának.
Két HDR formátum van, amit érdemes ismerni: a HDR10 és a Dolby Vision. A HDR 10 a cél olyan televízióknál, amelyek 1000 nit fénysűrűséget bírnak, és 10-bites színt használnak. A Dolby Vision a maximumot 10000 nitre bővíti (ez jóval meghaladja bármelyik jelenlegi televízió képességét), 12-bites színnel. Mivel egyik jelenlegi televízió sem képes ezt kezelni, a mai Dolby Vision tartalom a 4000 nit fényerősséget/fénysűrűséget célozza meg és 10-bites színt használ.
A HDR10 mindenhol megtalálható. Ez a standard, amelyet a videojáték-konzolok használnak a HDR játékokhoz, és minden HDR-képes 4K TV támogatja. A Dolby Vision egyfajta „extra előrelépés”, amelyet csupán néhány tv támogat, ám egy játék sem használ. Mindössze egy maroknyi streaming videotartalomnál és UHD Blu-ray lemeznél találkozhatunk vele. Amennyiben megpróbálunk lejátszani egy olyan filmet, amely támogatja a Dolby Visiont, de csak HDR10-képes televíziónk van, akkor sincs baj: egyszerűen HDR10-et kapunk.
Ahhoz, hogy a HDR-tartalom a legjobban nézzen ki, egy olyan kijelzőre (monitorra vagy televízióra) van szükség, amelynek maximális fénysűrűsége magas, és kontrasztja is nagyon jó. Adott játékoknál az Xbox One S és a PS4 egyaránt támogatja a HDR-t, pedig nem 4K felbontással futtatják a játékokat. Természetesen a PS4 Pro és az Xbox One X is támogatja a HDR-t, erre egyedül az eredeti Xbox One nem képes.
 
Mi az UHD?
Az UHD az „Ultra High Definiton”, azaz „Ultramagas felbontás” rövidítése, amely gyakorlatilag standardek szettje a televíziók és a programkészítés számára. Az otthoni használati 4K és 8K (azaz QUHD) standardeket foglalja magába.
Tisztán technikai szinten az UHD 3840 x 2160 pixel, míg a „4K” a 4096 x 2160 pixeles mozi standard, ám senki nem ragaszkodik ezekhez a definíciókhoz. A „4K” és az „UHD” lényegében felcserélhető kifejezésekké váltak manapság. A mozifelbontás megkülönböztetése érdekében vannak, akik „Cinema 4K”-nak nevezték el.
Az Ultra HD Premium logó minimum 4K felbontást, HDR-t és széles színtartományt tanúsít. Vannak azonban olyan tartalmak, amelyek rendelkeznek ezekkel, mégsem viselik a logót.
Az UHD definíciót az UHD Alliance nevet viselő kereskedelmi csoport fejlesztette ki, és többet határoz meg a puszta felbontásnál. Az Ultra HD széles színtartományi skálát is jelöl (10-bites vagy 12-bites, szemben a HD standard 8-bitesével), együtt egy kijelző minimális standerdjeivel a maximális fényerő és sötétség tekintetében.
A legtöbb esetben az UHD megegyezik a 4K-val, a 4K pedig az UHD-val. Az egyetlen szituáció, ahol ténylegesen keresni kell az „Ultra HD” feliratot, az a Blu-ray lemezeknél van. A 4K-hoz készített Blu-ray lemezek neve általában „Ultra HD Blu-ray”. Sima Blu-ray lemez vételekor továbbra is csak 1080p-ről van szó és más videotömörítési formátumot használ.

  • Minőség

    Termék kinálatunkat folyamatossan bővitjük és frissítjük, minden erőnk-kel azon vagyunk, hogy az aktuális trendet követve beszerezzük a lehető legjobb minőségű Outlet termékeket.

  • Garancia

    Az általunk forgalmazott termékekre egy, illetve két év saját garanciát vállalunk.